Jasno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Ľudia v Chersone sú po oslobodení bez vody. Odkázaní sú na humanitárnu pomoc
Zdielať na

Ľudia v Chersone sú po oslobodení bez vody. Odkázaní sú na humanitárnu pomoc

CHERSON / Aj necelý týždeň po oslobodení ukrajinského mesta Cherson sú tamojší ľudia bez vody. Naberajú ju z rieky, cez ktorú sa odtiaľ stiahli ruskí okupanti. Obyvatelia sú odkázaní na humanitárnu pomoc. V meste, v ktorom sa neustále ozývajú výbuchy, je aj reportér TV JOJ Rasťo Striško.

80-ročný Valerij kľačí na betónovom brehu Dnepra v Chersone. Už týždeň chodí takto po vodu s plastovými nádobami. Fľaše s vodu odnesie domov v modrej igelitke. Je nahnevaný a nechce sa mu hovoriť. "Boli sme okupovaní Rusmi, ale vodu sme mali stále," povedal. Nikam chodiť nemusel. Teraz musí tak, ako ostatní, vraj preto, lebo vojaci zničili prívod vody do mesta.

Betónové schodisko je dopoludnia plné ľudí. Každý berie len vodu. Na umývanie riadu, toaletu aj kúpanie. Tak, ako miestny taxikár Genadij Lazovic. "Ja to nedokážem pochopiť. Nič v meste nefunguje už druhý týždeň," uviedol. Ako taxikárovi sa mu darí, lebo ma prácu. Bez práce je ale Nikolaj Strinadko, ktorý pravidelne chodí chytať ryby. "Chytil som ich asi 15," prezradil štábu TV JOJ Nikolaj.

Za Dniprom sa ozývajú výbuchy

Počas rozhovoru s Nikolajom dva granáty dopadli aj na okraj mesta. "Bojíme sa, každý sa bojí," povedal Nikolaj. Ale chytanie rýb mu pomáha ľahšie prežiť vojnu v jeho krajine. Keď sa stmieva,  ľudia dostavajú na námestí chlieb a džús. Dobrovoľníci, medici zo zahraničia, im rozdávajú aj lieky. "Počas okupácie nedostali žiadnu lekársku starostlivosť," uviedol dobrovoľník Alexander. V meste ešte ostanú, základné lieky tam budú chýbať ešte dlho.

Súvisiace články

Najčítanejšie