Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Za ukrajinské hranice vyrazil ďalší kamión TV JOJ s humanitárnou pomocou
Zdielať na

Za ukrajinské hranice vyrazil ďalší kamión TV JOJ s humanitárnou pomocou

BRATISLAVA / Z televízie JOJ vyštartoval ďalší kamión plný pomoci pre ľudí, žijúcich na vojnou zmietanej Ukrajine. Tentokrát je pomoc určená predovšetkým deťom a ich rodičom. Okrem hygienických potrieb, potravín a hračiek, sa na jeho korbe viezli aj potrebné lieky.

V poradí štvrtý kamión s pomocou na Ukrajinu vyrazil z areálu TV JOJ. Ten istý kamión, rovnaký vodič a navlas podobnú pomoc rodinám a deťom opäť zorganizovala redaktorka TV JOJ, Marika Dulaiová. "Ideme ako vždy do Užhorodu, kde vykladáme, odtiaľ to ide do Charkova, do Kyjeva a ešte do nejakých oblastí. My ideme potom po vykládke v Užhorode do Jasine, to je 370 kilometrov k rumunským hraniciam, kde vykladáme druhú polovicu," vysvetlila Marika.

Zbierka sa opäť konala aj medzi kolegami z televízie, prispeli aj podnikatelia a pestovatelia z juhu Slovenska, či lekárnici z východu. "Darovali sme to rodinám, aby im to pomohlo v tej ťažkej chvíli. Vojna je už od februára, len sa to naťahuje. Naozaj je to to najmenej, čo sme mohli urobiť," vyjadril sa Milan Broškovič z Ovocných sadov, Dvory nad Žitavou. "Máme v Michalovciach takú najväčšiu lekáreň a po kontrole farmaceutov je celá tá lekáreň k dispozícii pre túto vašu úžasnú akciu, keď sa médiá zapojili priamo do podpory zranených a chorých," uviedol lekár a zakladateľ humanitárnych misií, Vladimír Krčméry. "Aby sme darovali dve tony zemiakov, z toho my nebudeme mať také problémy. Oni to viac potrebujú ako my," dodal Ferenc Sámson z Rodinnej farmy.

Finančnú pomoc okrem Nadácie TV JOJ, poskytol aj známy filantrop a podnikateľ z Veľkej Británie, pôvodom z Čiech. "Ja som to prežil v roku 1968. Prišiel som do Anglicka 28. augusta 1969 a prežil som celú okupáciu v Prahe, ruských vojsk, takže ja viem, čo to je. Množstvo mojich kamarátov zahynulo, videl som tehotné ženy, ktoré strieľali na staniciach električky," spomína Jan Telensky. Ako emigrant nemohol prísť domov ani na pohreb svojho otca, len pár mesiacov pred nežnou revolúciou. "Ja to podporujem z vlastnej skúsenosti, tú prácu si veľmi vážim, pretože myslíte aj na tých, ktorí potrebujú pomoc, hlavne na tie deti. Tých je na Ukrajine teraz 400-tisíc bez rodičov," dodal Jan Telensky. "Hračky a veci dáme do dvoch domovov v Užhorode, žije tam viac ako 100 detí s matkami a zvyšok pôjde do Charkova, do pivnice leteckej univerzity, kde sú mnohodetné rodiny," vysvetlila Halyna Shcherbei z fondu Veľké bratstvo Ukrajina


Súvisiace články

Najčítanejšie