Zatiahnuté
20°
Bratislava
Lea
29.4.2024
TV JOJ na Ukrajine: Pohreby sa konali až vtedy, keď skončila najväčšia paľba
Zdielať na

TV JOJ na Ukrajine: Pohreby sa konali až vtedy, keď skončila najväčšia paľba

MAKIRIV / Reportér Rasťo Striško sa vrátil na Ukrajinu, aby zdokumentoval mestá zničené ruskou armádou. Aktuálne na nachádza v Kyjevskej oblasti v meste Makiriv - to je od známej Buče vzdialené asi 40 kilometrov. Aj tu po sebe Rusi nechali spúšť a mŕtvych civilistov. Keď mesto opustili, domáci v ňom našli 132 povraždených susedov.

​Mesto malo byť pre ruské vojská kľúčovým bodom. Zničené rodinné domy a vypálené obytné bloky. Z 15-tisíc obyvateľov, sa do zničených panelákov nevráti zrejme väčšina z nich. 

Na treťom poschodí je byt manželov Šerametovových. Ruské tanky do bytovky vpálili toľko striel, že celý vyhorel. Ostali len dve izby. Prežili len preto, lebo stihli utiecť. "Celé poschodie zhorelo, byty sú vypálené. Niekde sa zachránili dvere, ak boli zatvorené," povedala Viktória Šeremetová. Viktória s manželom a svokrom prišli vyniesť nábytok, ktorí ešte môžu použiť. Prvýkrát od začiatku vojny sa do bytu vrátil Vítali. Pozrieť sa, ako byt v zničenom meste vyzerá. A vybrať poštovú schránku. 

Hneď na vstupe do mesta stojí pravoslávny kostol. Keď vedľa neho padla ruská raketa, tlaková vlna vybila okná, zničila oltár aj celé vnútro. Miestny kňaz s manželkou sú v kostole každý deň. "Nerozumieme tomu, len sa modlíme, aby Boh poslal mier na Ukrajinu. Takto to byť nemôže," uviedla manželka kňaza. Aj v Makirive ľudia svojich mŕtvych pochovali na svojich záhradách, pohreby pod paľbou Rusov robiť nemohli. Pohreby sa konali, až skončila najväčšia paľba. 

Súvisiace články

Najčítanejšie