Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Štáb TV JOJ na Ukrajine: Do Ľvova utekajú ľudia z celej Ukrajiny
Zdielať na

Štáb TV JOJ na Ukrajine: Do Ľvova utekajú ľudia z celej Ukrajiny

ĽVOV / Aj napriek tomu, že sa v meste Ľvov na západe Ukrajiny priamo nebojuje, následky týchto bojov sa ho dotýkajú. Na miestnom cintoríne za posledné týždne pribudlo obrovské množstvo čerstvých hrobov padlých hrdinov Ukrajiny. Ten posledný je z 19. marca.

Cintorín sa začína plniť aj v mesto Ľvov, je plný čerstvých hrobov ukrajinských vojakov. Posledný hrob je len z 19. marca. Miestni sa k hrobom chodia modliť a považujú ich vojnovými hrdinami. Mesto žije vojenským konfliktom a celý deň počuť sirény, ktoré označujú útok.

Do Ľvova mieria tisíce Ukrajincov 

V meste Ľvov je železničná stanica, ktorá je dôležitým uzlom pre vlakovú dopravu. Na stanicu prichádzajú všetky vlaky z Kyjeva a Charkova a privážajú ľudí, ktorí utekajú do bezpečia. "Situáciu je tu už odlišná ako pred pár dňami. Už tu nie sú masy ľudí a železnice to majú lepšie podchytené," povedal reportér TV JOJ Rasťo Striško.

​V meste počas celého dňa znejú sirény, ktoré ohlasujú útok. "Letisko, ktoré sa nachádza blízko mesta bolo nedávno napadnuté. Súradnice mohli prezradiť miestni aktivisti, ktorí sa navonok prezentovali tým, že pomáhajú ľuďom," uviedol. Domáci sú tu veľmi podozrievaví a opatrní. "Ľudia odo mňa pýtali novinársky preukaz, pýtali sa ma prečo som tu a čo, tu robím. Obávajú sa možnej zrady zo strana novinárov," povedal. 

Vo Ľvove to vyzerá inak ako v Kyjeve alebo v Charkove, nestrieľa sa tam, vojna je ale citeľná. "Mesto vyzerá relatívne normálne, je tu veľa ľudí z iných miest. Po uliciach sú vrecia s pieskom ale život vyzerá normálne, sú otvorené kaviarne aj obchody," dodal.

Súvisiace články

Najčítanejšie