Jasno
30°
Bratislava
Božena
27.7.2024
PS, Smer, Republika, Hlas, KDH. Takto vyzerajú neoficiálne výsledky eurovolieb
Zdielať na

PS, Smer, Republika, Hlas, KDH. Takto vyzerajú neoficiálne výsledky eurovolieb

BRATISLAVA / Podľa neoficiálnych výsledkov európskych volieb zvíťazilo Progresívne Slovensko.

Rovnako aj Denník Sme, Denník N aj Štandard zhodne tvrdia, že podľa neoficiálnych výsledkov vyhralo voľby Progresívne Slovensko a druhý je Smer. Nasleduje Republika, Hlas a KDH. Strana Sloboda a Solidarita podľa predbežných výsledkov nezískala v európskom parlamente ani jeden mandát. Bez mandátu podľa neoficiálnych výsledkov skončili aj Demokrati, Aliancia, Slovensko a SNS.

​Líder kandidátky Richard Sulík tento neúspech berie na seba a mrzí ho, že strane chýbalo pár hlasov. "Výsledok beriem ako líder kandidátky na seba, keďže sa nám napriek plnej podpore strany nepodarilo získať mandát. Chcem však v prvom rade poďakovať všetkým našim voličom za hlasy. Taktiež členom SaS a vedeniu strany. Novému predsedovi želám, aby stranu viedol úspešnejšie a v parlamentných voľbách dosiahla solídny výsledok," uviedol Sulík.

​Líder hnutia Progresívne Slovensko Michal Šimečka sa poďakoval voličom, ktorí prišli voliť. K prvým neoficiálnym výsledkom dodal, že to vyzerá nádejne. "Prvé neoficiálne správy pôsobia nádejne. Zdá sa, že voliči, ktorým záleží na proeurópskom Slovensku, zodpovedne prišli voliť," uviedol Šimečka.

Líder kandidátky PS Ľudovít Ódor po eurovoľbách poďakoval všetkým voličom.

Hnutie Republika by podľa neoficiálnych odhadov výsledkov volieb malo mať v europarlamente svojich zástupcov. Uviedol to Milan Uhrík z hnutia s tým, že je ťažké sa vyjadrovať predčasne, no zároveň na sociálnej sieti tvrdí, že ich mrzí avizovaná výhra progresívcov.

KDH nebude komentovať neoficiálne výsledky eurovolieb. Volá po upokojení atmosféry. Uviedlo to vo svojom stanovisku. Poďakovalo všetkým voličom aj tým, ktorí mu odovzdali svoj hlas. "Neoficiálne výsledky nebudeme komentovať. Teraz považujeme za dôležité, aby sa atmosféra po viacerých emočne vybičovaných voľbách na Slovensku konečne upokojila," skonštatovali kresťanskí demokrati na sociálnej sieti.

Poslankyňa Európskeho parlamentu Monika Beňová sa teší nárastu hlasov i mandátov pre Smer. Ľuboš Blaha považuje výsledok Smeru za obrovský úspech. "Získali sme teda pravdepodobne päť mandátov z 15, čo je o dva viac ako vo voľbách v roku 2019," uviedla Beňová. "Je to obrovský úspech, v porovnaní s rokom 2019 je to enormný nárast," komentoval päť mandátov v EP pre Smer podpredseda strany Blaha. Poďakoval sa za silný mandát, ktorý mu voliči udelili svojimi hlasmi. "Do Bruselu idem s plnou vervou bojovať za Slovensko," vyhlásil.

Súvisiace články

Najčítanejšie