Jasno
22°
Bratislava
Božena
27.7.2024
Eurovoľby v rodisku M. R. Štefánika. Na svojho rodáka sú mimoriadne hrdí
Zdielať na

Eurovoľby v rodisku M. R. Štefánika. Na svojho rodáka sú mimoriadne hrdí

KOŠARISKÁ / Milan Rastislav Štefánik bol jedným z prvých európsky zmýšľajúcich politikov. Za svoj krátky život sa stal uznávaným diplomatom. V jeho rodisku sú na neho mimoriadne hrdí.

"Kto iný, keď nie my Slováci budeme bojovať za svoj národ, za svoju vlasť," uviedla Vladimíra Balcová, evanjelická farárka v Košariskách. Prišla voliť prvá, pár minút po siedmej. Štefánik sa pritom narodil rovnako evanjelickému farárovi.

​Milan Rastislav Štefánik bol nielen šikovný politik, ale aj vynálezca. "Navrhol aj traky na nohavice, to bolo aj patentované. Navrhol elektrický sčítavač hlasov pri voľbách," informovala Alena Petráková, riaditeľka Múzea M. R.Štefánika v Košariskách. Vďaka nemu mohli ženy u nás voliť oveľa skôr ako napríklad vo Francúzsku. "Tým, že on sa podieľal na vzniku ČSR, bolo možné voliť už od roku 1920," uviedla Balcová.

Štefánikov odkaz tu cítiť na každom kroku. Niektorí sem chodia voliť špeciálne kvôli tomu, že sa tu narodil. "Keď idú na výlet, zastavia sa u nás, lebo tu chcú voliť kvôli Štefánikovi," priblížila Anna Macková, členka volebnej komisie.

Súvisiace články

Najčítanejšie