Zatiahnuté
15°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Slováci si zase požičiavajú, no s hypotékami je to komplikované. Vráti sa sláva "spotrebákov"?
Zdielať na

Slováci si zase požičiavajú, no s hypotékami je to komplikované. Vráti sa sláva "spotrebákov"?

BRATISLAVA / Výrazné oživenie zaznamenali v uplynulom čase spotrebiteľské úvery. Táto situácia zaskočila aj samotných ekonómov. Ide o istý paradox, keďže naďalej zaznamenávame pokles hypotekárnych úverov, a to výrazný. Napriek tomu, by Slováci najradšej volili inú možnosť.

​Hypotéka či úver? Banskobystričania, ktorých sme oslovili, v tom majú jasno - najradšej by sa zbavili tých existujúcich podlžností. "Podľa mňa nie je veľmi výhodné sa zadlžiť," uviedla v ankete obyvateľka Banskej Bystrice. "V dnešnej dobe je ťažko si zobrať úver, lebo úrokové sadzby sú také vysoké," zhodnotil iný Banskobystričan.

Vysoké - nevysoké, čísla neklamú. Spotrebiteľské úvery sa pod vplyvom pandémie najprv výrazne prepadli. Aj podľa grafu však vidieť, že vlani došlo k výraznej zmene a ľudia po nich opätovne siahajú, čo sa nedá povedať o hypotékach. "Kým pri hypotéke vzrástla bežná splátka aj o polovicu, pri spotrebiteľských úveroch to bolo možno o šesť percent," uviedol Pavol Latta, analytik NBS. "Nastala situácia, že tie spotrebiteľské úvery sa v porovnaní s hypotékami stali obľúbenejšími," zhodnotil Marcel Laznia, analytik Slovenskej bankovej asociácie.

​Spotrebné úvery sú aj dostupnejšie a paradoxne, za ich nárastom je zdražovanie. Ľudia sa boja, že ich vysnívané auto, televízor či práčka budú drahšie a drahšie. "Rozhodnú sa urýchliť toto rozhodnutie. Radšej kúpia teraz, ako by čakali na zvýšené ceny," vysvetlil Latta. Spotrebné úvery si pritom neberú mladí ľudia bez rozmyslu na rôzne hlúposti. "Sú to skôr ľudia v zrelšom veku. To znamená ľudia, ktorí majú k dispozícii prostriedky na to, aby ich vrátili," priblížil Laznia.

Čo je dobré, spotrebiteľský úver si ľudia neberú na hasenie bežných účtov ako je nájomné či energie alebo na splácanie iných dlžôb. Keď už si Slováci "spotrebák" berú, tak najčastejšie vo výške približne päťtisíc eur. "Poskytuje sa takmer na osem rokov pri úrokovej sadzbe 9,7 percent," doplnil Latta. Čo je dôležité a zároveň veľmi dobré, NBS nebije na poplach. Počet zlyhaných úverov je u nás aktuálne na historických minimách.

Súvisiace články

Najčítanejšie