Zatiahnuté
20°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Slovenská ekonomika sa do recesie nedostala a mohla by začať rásť. Za okolitým svetom však zaostávame
Zdielať na

Slovenská ekonomika sa do recesie nedostala a mohla by začať rásť. Za okolitým svetom však zaostávame

BRATISLAVA / Drahé energie, slabá podpora štátu a pokles počtu objednávok zrážajú slovenský priemysel na kolená. Najväčším ťahúňom zostávajú naďalej automobilky a darí sa aj farmaceutickým podnikom. V porovnaní s okolitým svetom však začíname ťahať za kratší koniec, čo neplatí len pre Slovensko, ale pre celú Európsku úniu.

Slovenská ekonomika sa nateraz vyhla recesii a mala by v najbližších rokoch mierne rásť. O tom, či to tak naozaj bude, sa však rozhodne za našimi hranicami. "Ak sa nebude dariť Nemecku alebo iným krajinám, tak sa to prejaví na slovenskej ekonomike," uviedol minister financií Ladislav Kamenický.

Problém je, že starý kontinent je pre mnohých producentov drahý, a preto čoraz viac poškuľujú po iných alternatívach. Netýka sa to len ceny pracovnej sily, ale aj energií. "Keď len porovnáme cenu plynu, ktorá je v Európskej únii a ktorá je v Spojených štátoch amerických, tak Európska únia má dlhodobo viac ako 5-násobne vyššiu cenu," priblížil Tibor Gregor, výkonný riaditeľ Klubu 500.

Bez podpory a inovácií tak budeme ťahať za kratší koniec. Najmä keď si pod nohy sami nahádžeme aj ďalšie polená. Problém však postupne začína mať celá Európska únia, ktorá sa podľa zástupcov priemyslu vybrala zlým smerom. "Je to celá zelená agenda. Je to agenda odstavovania najlacnejších zdrojov elektriny, aké sme tu mali. Tým činom je cena elektriny na Slovensku a v EÚ oveľa drahšia ako v okolitých regiónoch," vysvetlil Gregor.

Nielen tento fakt sa odráža na konkurencieschopnosti celej Európskej únie. "My sa stávame menej atraktívnymi v tom celosvetovom globálnom meradle," uviedol Peter Mihók, predseda SOPK. "Európske firmy často odchádzajú do Spojených štátov a do Číny a toto vôbec nie je dobrý znak," doplnil Kamenický.

Či sa na tom niečo zmení, môže ukázať už tento volebný rok. Karty by totiž mohli zamiešať voľby na viacerých kontinentoch, vrátane ekonomických ťahúňov akými sú Spojené štáty, Rusko, ale aj Európska únia.

Súvisiace články

Najčítanejšie