Zatiahnuté
14°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Medzinárodné konflikty, ceny energií, klíma či globálny rok volieb. Pred našou ekonomikou stojí dlhý rad výziev
Zdielať na

Medzinárodné konflikty, ceny energií, klíma či globálny rok volieb. Pred našou ekonomikou stojí dlhý rad výziev

BRATISLAVA / Medzinárodné konflikty, ceny energií, klíma, či globálny rok volieb. Pred našou ekonomikou stojí dlhý rad výziev, ktorým nebude ľahké v najbližších mesiacoch čeliť. Kým vláda sa prikláňa ku kontrolám a k regulácii, podnikateľský sektor naďalej verí trhu. A to aj v prípade základných potravín.

Jednou z najväčších výziev minulého roka pre slovenské domácnosti boli ceny v našich obchodoch, ktoré rástli kozmickou rýchlosťou. Inflácia síce začala prudko klesať, no najmä pre zmrazenie regulovaných cien. "Nielen to, že tie ceny nestúpajú na úroveň trhových cien, ale oni nestúpajú vôbec, a to aj napriek tomu, že stúpajú iné ceny a stúpajú platy," zdôraznil Ján Tóth, predseda Rady pre rozpočtovú zodpovednosť. 

A to je dobrá správa, keďže našim peňaženkám by sa mohlo aspoň čiastočne uľaviť. V najbližších troch rokoch by sme tak mohli pocítiť relatívne výrazný nárast reálnych miezd. "Cenou za to je, že tá inflácia nebude klesať tak, ako v iných krajinách. No a cena za to je veľká suma pre rozpočet – tie energie nás môžu vyjsť na 1,2 miliardy eur," priblížil Tóth.

Veľkou výzvou sú naďalej ceny potravín, na ktoré si chce vláda v najbližších mesiacoch posvietiť. Týka sa to najmä 24 základných potravín od slovenských výrobcov so zníženou DPH, ktoré majú vplyv na životnú úroveň obyvateľov. Kontrolovať by sa mali nákupné a predajné ceny, vrátane marží predajcov. "Ak by v základných potravinách, o ktorých sa bavíme, nedošlo k náprave cien, môžeme na základe Zákona o cenách pristúpiť k cenovej regulácii," informoval minister financií Ladislav Kamenický.

Nateraz na to síce nie je dôvod, no podnikatelia majú na toto opatrenie svoj názor. "Viete čo, kontroly pôsobia populisticky a dobre, ale nikdy nič nevyriešili," uviedol Peter Mihók, predseda SOPK. Svoju úlohu by mal zohrať trh a konkurencia, ktorá zvykne tlačiť cenu dole. "Ísť cez pokuty a iné opatrenia z hľadiska vládnej moci – ono sa to nikdy nekončí veľmi dobre," zhodnotil Mihók.

Súvisiace články

Najčítanejšie