Jasno
17°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Zahraničné riziká našej ekonomiky: prichádzajú zlé signály
Zdielať na

Zahraničné riziká našej ekonomiky: prichádzajú zlé signály

BRATISLAVA / Najhorší výsledok dosiahol náš zahraničný obchod vlani v novembri. Klesol vývoz, ale najmä dovoz. tieto čísla vyzerajú bežnému človeku vzdialené, odvíja sa však od toho aj naša zamestnanosť. Zlé signály prichádzajú aj od našich partnerov. Celé to ťahajú automobilky. Ako prvé za minulý rok zverejnila čísla žilinská KIA.

Slovensko je od zahraničného obchodu závislé. Od roku 2022 to ide s ním ale viac menej dole vodou. Inak tomu nebolo ani v novembri. Ide zatiaľ o najhorší výsledok vlaňajška. Aj keď export prevýšil import, ide o zlé čísla. "Skončil sklamaním a to z pohľadu obratu v zahraničnom obchode. Videli sme pomerne výrazný prepad či už na strane vývoz tak aj na strane dovozov," konštatoval analytik Unicredit Bank Ľubomír Koršňák.

V tejto šlamastike nás naďalej zachraňujú automobilky. Svoje čísla za minulý rok ako prvá zverejnila Žilina. "Vyrobila rekordných 350 224 vozidiel a viac ako 507 tisíc motorov," uviedol hovorca Kia motors Slovakia Tomáš Potoček. Či sa aj minulý rok podarilo vyrobiť na Slovensku cez milión áut budeme presne vedieť až na jar, keď ako posledný zverejní čísla Volkswagen. V jedenástom mesiaci sa ale výrazne prepadol dovoz, kam patrili aj súčiastky pre automobilový priemysel. V tejto kategórii až cez 11 percent. Klesol aj celkový vývoz do členských štátov únie. To sú zlé signály. Tie prichádzajú aj od našich najdôležitejších obchodných partnerov. "Rok 2023 sa niesol v znamení recesie a tento trend bude pravdepodobne pokračovať aj v prvom štvrťroku 2024," konštatovala riaditeľka nemeckého úradu práce Andrea Nahles. Ochladzovanie ekonomík našich partnerov vidí ako jednu z najväčších hrozieb pre tú našu Národná banka Slovenska. "Sú v problémoch z hľadiska ekonomického rastu, čo sa, samozrejme, ukazuje aj v zahraničnom obchode," povedal guvernér NBS Peter Kažimír. Paradoxne ako aj našťastie ako u nás, tak napríklad aj v takom Nemecku sa, zatiaľ, táto kríza na náraste nezamestnanosti nepreukázala. "Napriek útlmu je trh práce vo veľmi dobrej kondícii. Zamestnanosť je taká vysoká ako nikdy od zjednotenia Nemecka," uviedla Andrea Nahles. Na Slovensku majú zamestnávatelia zatiaľ na rozdiel od predošlej krízy problém, že koho zamestnať, nie ako čo najmenej bolestne prepúšťať. "Pokiaľ nebude riešený urýchlene tak môže to mať v budúcnosti negatívne dopady pre slovenskú ekonomiku," vyjadril sa generálny sekretár Republikovej únie zamestnávateľov Martin Hošták. 

Súvisiace články

Najčítanejšie