Jasno
12°
Bratislava
Bonifác
14.5.2024
Menej úverov, vyššie úroky: Bankový odvod postihne najmä klientov, tvrdia experti
Zdielať na

Menej úverov, vyššie úroky: Bankový odvod postihne najmä klientov, tvrdia experti

BRATISLAVA / Od 1. januára musia banky do nášho štátneho rozpočtu odvádzať ďalších 30 percent zo svojich ziskov. Analytici varujú pred zhoršením situácie na slovenskom finančnom trhu. Pocítime to my všetci. Utrpieť by mali úrokové sadzby a hrozí, že pôžičku si bude môcť dovoliť ešte menej ľudí.

Ministerstvo financií tento krok víta, experti ho ale kritizujú

Banky by sa mali dostať na úroveň ostatných regulovaných subjektov, ako sú napríklad energetické firmy či poisťovne. 30 percent budú odvádzať tento o rok a o niečo menej každý ďalší. Ministerstvo financií takýto nástroj vníma ako legitímny, do rozpočtu prinesie 336 miliónov eur. Experti majú iný názor. "Ide o ukážkový príklad streľby do vlastných nôh ekonomiky. Doplatia na to klienti bánk na strane vkladov aj úverov," prízvukoval ekonomický expert Vladimír Vaňo.

Banky si teraz dajú väčší pozor na to, komu pôžičku ponúknu. "Zníženie schopnosti podporovať slovenskú ekonomiku poskytnutím menšieho množstva nových úverov obyvateľstvu a podnikateľom, bude dôsledkom vysokého daňového zaťaženia bankového sektora," uviedla hovorkyňa Slovenskej bankovej asociácie Daniela Gilányi. 

K poskytnutým hypotékam sa nemusíte dostať

"Klienti, ktorí boli na hrane a teraz ešte dostali hypotéky, sa kvôli bankovému odvodu k týmto hypotékam nemusia dostať," informoval analytik Radovan Ďurana. Tí, ktorí budú mať šťastie a banka im peniaze poskytne, nebudú úplne bez škody. Úrokové sadzby by mali postupne klesať, vládne opatrenie tento proces brzdí. 

"Nepôjdu na Slovensku tak dole ako v okolitých krajinách, a tak si v konečnom dôsledku priplatíme viac," priblížil situáciu finančný analytik Maroš Ovčarik. Problémov je viac. Z nášho trhu už v minulosti odišli viaceré finančné domy a mimoriadny odvod zrejme tento jav ešte posilní. Konkurencia, ktorá je u nás historicky pomerne vysoká, výrazne oslabne. "Z toho ťažili aj slovenské domácnosti a slovenskí klienti za poslednú dekádu. Napríklad keď úrokové sadzby na nové úroky na bývanie boli jedny z najnižších v celej eurozóne," povedal hlavný ekonóm ČSOB Marek Gábriš. 

NBS s istými komplikáciami ráta. Podľa guvernéra Petra Kažimíra banky v posledných rokoch hospodárili zodpovedne, a tak situáciu ustoja. Otázne je, či to ustoja klienti. 

Súvisiace články

Najčítanejšie