Jasno
16°
Bratislava
Blažena
11.5.2024
Štátnemu rozpočtu by bankový odvod ublížil, ľudia by sa ťažšie dostali k úverom
Zdielať na

Štátnemu rozpočtu by bankový odvod ublížil, ľudia by sa ťažšie dostali k úverom

BRATISLAVA / Znovuzavedenie bankového odvodu by v skutočnosti príjmom štátneho rozpočtu ublížilo a čo je dôležitejšie – sťažilo by nám prístup k úverom či hypotékam a predražilo by ich. S týmto tvrdením prišla Slovenská banková asociácia, podľa ktorej je ich zisk – pretavený do kapitálu – základom na poskytovanie pôžičiek.

Asociácia si dala urobiť prieskum, podľa ktorého až 40 percent ľudí verí, že banky sú najziskovejším sektorom, pričom podľa nej je realita iná a zisky bánk stúpli porovnateľne so slovenskými firmami. Avšak ak by siahnutie na zisk bánk spôsobil sťaženie prístupu k úverom a navýšenie úrokov, 58 percent ľudí by to odmietalo.

Bankári upozorňujú, že minca má dve strany. Dodatočným zdanením bánk sa ľudia ťažšie dostanú k úverom. "Nižší kapitál znamená, že schopnosť úverovať klientov, teda domácnosti a podniky, je nižšia," uviedol Marek Gabriš, analytik ČSOB. "Akékoľvek ďalšie dodatočné zdanenie by malo negatívny dosah na možnosti slovenských bánk úverovať obyvateľov, poskytovať dostatočný počet hypoték, spotrebiteľských úverov a podnikateľských úverov," informoval Daniel Kollár, prezident Slovenskej bankovej asociácie.

"V prípade hypotéky to znamená, že ak by banka mohla poskytnúť 85-tisíc hypotéku, čo je priemer, potrebuje doložiť 5-tisíc eur vlastného kapitálu, aby ju mohla poskytnúť, týchto 5-tisíc nezíska z ničoho iného len zo zisku," avizoval analytik Tatra banky Tibor Lorincz. Pri zavedení bankového odvodu v sume až 500 miliónov eur to znamená o 100-tisíc hypoték menej, tvrdia analytici. Bankári tiež upozorňujú, že by to mohlo mať negatívny dosah aj pre financovanie štátneho dlhu. Bankový odvod, avšak omnoho jemnejší, ako platil v minulosti, navrhlo odchádzajúce vedenie ministerstva financií. "By zdaňoval tú časť zisku bánk, ktorý možno považovať za nadzisk vyplývajúci z diania vo finančnom sektore v poslednom období," vyjadril sa minister financií Michal Horváth.

Súvisiace články

Najčítanejšie