Jasno
17°
Bratislava
Konštantín
19.9.2024
Analýzy 24: Odvolávanie M. Šimečku v parlamente
Zdielať na

Analýzy 24: Odvolávanie M. Šimečku v parlamente

BRATISLAVA / Pozrite si reláciu Analýzy 24 o odvolávaní M. Šimečku. Do štúdia prišiel Martin Dubéci z PS a Richard Gluck zo Smeru SD.

M Dubéci uviedol, že mu je ľúto, že tento parlament dospel k tomu, že tu riešime mamy starých otcov strýkov, lebo o tom bola táto rozprava pre pána kolegu.

"Audit nikdy nepotvrdili nejaké zasahovanie zo strany Michala Šimečku alebo nebodaj z nejakej vonkajšej sily.
Ten audit, mimochodom povedal, že sa to dialo na ministerstve spravodlivosti, ktoré riadil minister Susko na odbore, ktorý ktorého riaditeľa nominoval pán minister Borec ešte za predošlej vlády a v komisiách," dodal.

"Pán Michelko, ktorý roky roky čerpá v Spolku slovenských spisovateľov dotácie za milión a pol eur cez Fond na podporu umenia alebo z rezervy predsedu vlády, ktorý vystupoval k rozprave k FPU, ktorý aktívne sám povedal, že chce zmeniť ten zákon preto, aby mu, aby mu vyhovoval viac," povedal Dubéci.

"Vy ovládnete v tejto krajine pán kolega, šak vy máte, vy máte audit, vy máte kontrolu na ministerstve, vy si to môžete všetko pozrieť a keď tam bude nejaký problém, hoc aj mamka, sestra, bratranec, kôň, hocikto to proste urobil, tak nech sa to vyrieši," odkázal Martin Dubéci.

"Teraz ste priznali to, že ministerka Šimkovičová robila zmeny v FPU preto, aby zobrala nejakým skupinám a dala nejakým iným skupinám, spravila strechu."

"Ja musím povedať, že som tu okrem kolegu Galka a pána Gašpara nestretol poslancov ani vládnej koalície, ktorí by boli nadšení z toho, čo tu dnes preberáme alebo by sa bili. Ja vidím, kedy sú témy, ktoré proste ako rozbúcha srdce koaličného poslanca. To dnešné odvolávanie tu rozhodne nebolo."

"Takže ak dôjde k hlasovaniu v utorok, tak my sa tohto hlasovania nezúčastníme. To platí aj pre SaS, KDH. Mám informáciu, že aj pre hnutie Slovensko to znamená, že ak teda budú chcieť kolegovia odvolať pána Šimečku, tak to budú musieť urobiť úplne sami. Ak teda pána Šimečku odvolajú, čo poviem, bude prvýkrát v histórii Slovenskej republiky, že bude odvolaný opozičný poslanec a 33 rokov sa to nikdy nestalo. Bude to prvýkrát. Gratulujem, Tak ak k tomuto dôjde, tak my nebudeme navrhovať na tejto schôdzi ďalšieho kandidáta na voľbu proste necháme, nech to teda z piatich, nech si to traja páni teda akože vedú. A ďalší postup potom budeme riešiť neskôr. Čo sa týka toho nápadu ohľadom odvolávania zastupovania ostatných predsedov, tam myslím, že sme došli k zhode, že to nie je dobrý nápad."

"Ja očakávam, že kolegovia z koalície navrhnú nejakého koaličného poslanca, ktorý bude zvolený predsedom toho výboru, ten ten výbor sfunkčniť a následne sa tam bude hľadať nejaké riešenie na úrovni podpredsedov, ktorí na ktorých by to potom prešlo."

"Ministerka kultúry Šimkovičová, ktorá zjednotila celú kultúrnu obec. To je naozaj neuveriteľné, že desaťtisíce, státisíce ľudí podpisujú petície."

Gluck uviedol, že rodina pána Šimečku je v podstate roky nejakým spôsobom napojená na štátny rozpočet. "Veľmi správne aj bolo povedané, že aj počas našich vlád, samozrejme tá suma, keď si dáme do nejakého pomyselného pomeru sumu od roku 2020 do roku 2024, ktorá predstavuje plus mínus, lebo nemám tie čísla. Sumu vo výške 1,2 milióna eur, tak je to taká veľká suma oproti tomu zvyšku, že už aj to vyvoláva isté isté podozrenia, že teda prečo?"

"V celej štátnej správe a prevažne v Bratislave pracujú ľudia z Bratislavy a veľmi častokrát sú to ľudia napojení na rôzne mimovládne organizácie, ktoré sú v nejakom užšom alebo možnože aj širšom kontakte so stranou Progresívneho Slovenska alebo liberálnymi liberálnymi médiami," dodal.

"My hovoríme celý čas, že pán Šimečka nenesie zodpovednosť za to, že jeho rodina čerpala, ale že je v konflikte záujmov vzhľadom na jeho rozsiahlu politickú činnosť, ktorá trvala."

"Faktom však ostáva je, že v roku 2020 21 a predpokladáme, že toto mohol byť modus operandi, keď z 50 tisícového dotačného Systému. Na konci dňa 30 tisíc eur je fakturovaných. Jednak matke a ďalším dvom osobám, ktoré figurujú ako člen členov týchto týchto združení."

"Je celý poslanecký klub strany Hlas Slovenska sociálna demokracia deklarovalo podporu na to, aby zahlasovali za odvolanie pána Šimečku z funkcie podpredsedu Národnej rady."

"Ja si myslím, že koaliční poslanci nemajú dôvod hlasovať za hociktorého opozičného kandidáta na predsedu Národnej rady, keďže táto funkcia vyplýva z výsledkov volieb, ktoré dopadli tak, ako dopadli, a síce, že je nejaká vládna koalícia."

"My budeme rešpektovať hocikoho, na kom sa dohodne strana Hlas so stranou SNS."

"Pani Kolíková znemožnila chod tohto výboru, pretože poverila jedného z podpredsedov, aby ho zvolal do momentu, kedy sa opozícia dohodne na novom kandidátovi. Pán Dubéci, ja by som bol absolútne v pohode, keby ste vy boli kandidát."

"Ja si myslím, že nikto z poslancov Národnej rady nemá kompetenciu nejakým spôsobom túto situáciu vyriešiť. Na to sú dnes bezpečnostné zložky a orgány činné v trestnom konaní. Samozrejme, máme indície, že to je nejaká medzinárodná sieť, keďže takéto útoky sú aj v Čechách."

"Ja osobne čakám, že Najvyšší súd nech rozhodne čím skôr, ak rozhodne v prospech Dušana Kováčika. Ostane na slobode, ak rozhodne v neprospech a ukáže sa, že rozhodnutie ministra spravodlivosti sa nepreukázalo a pán Kováčik pôjde naspäť do výkonu trestu. Pán Kováčik je na Slovensku, pán Kováčik spolupracuje."

"Vládna koalícia stojí plne za ministrom Suskom aj za ministerkou Šimkovičovej."

Súvisiace články

Najčítanejšie