Jasno
22°
Bratislava
Roland
9.5.2024
Analýzy 24: Čo povedali o zahraničnej politike Juraj Blanár a Tomáš Valášek
Zdielať na
Analýzy 24

Analýzy 24: Čo povedali o zahraničnej politike Juraj Blanár a Tomáš Valášek

BRATISLAVA / Hosťami relácie Analýzy 24 boli minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Juraj Blanár (Smer-SD) a poslanec NR SR Tomáš Valášek (PS). Témou bolo postavenie Slovenska v zahraničí.

Minister zahraničných vecí sa vyjadril k obnoveniu skupín priateľstva, ktoré avizoval predseda SNS Andrej Danko. "Obnovenie skupín priateľstva s Ruskom a Bieloruskom sú je kompetenciou poslancov a nespájal by som to s 2. výročím vojny. Sme skôr za komunikáciu ako prerušenie komunikácie."

Blanár zároveň odmieta vytvorenie novej železnej opony, akú sme tu mali za minulého režimu.

Spomenul aj schopnosť Slovenska brániť sa, pričom spomenul aj nové dohody so spojencami. "Nemáme absolútne nič, čo by chránilo dostatočne naše nebo."

K dodávkam zbraní povedal, že na komerčnej úrovni sme ochotní dodávať zbrane aj na Ukrajinu.

Vyjadril sa aj k novému šéfovi SIS. "Absolútne sa neobávam toho, že menovania Pavla Gašpara za šéfa SIS by bol problém pre zahraničné tajné služby. Gašpar je perspektívny človek, ktorý zvládne riadenie SIS. Odmietam argumenty z poľovníckej chaty, boli získané nezákonne."

K právu veta v Európskej únii dodal, že je veľmi dôležité a jeho zrušenie by bol začiatok konca EÚ.

Poslanec za Progresívne Slovensko nechápe, prečo sa chceme priateliť s niekým, kto nám chce zle. Toto konanie označil ako protichodné k záujmom Slovenskej republiky. 

Rusko podľa neho nemá záujem uzatvoriť mier na Ukrajine. K vojenskej pomoci dodal, že "sme iba jednou z dvoch krajín aliancie, ktorá vojensky odmietla pomôcť Ukrajine."

Dôležitým je pre neho aj postoj Spojených štátov. "Ak by z vojenskej pomoci pre Ukrajinu vypadli USA, dostávala by asi len polovičku zo súčasnej podpory, čo je šialene málo."

Valášek sa zároveň vyjadril aj k SIS, kde dodal, že provizórium by bolo lepšie ako menovanie Gašpara. Podľa neho nespĺňa osobnostné ani profesionálne požiadavky.

Vláda má podľa Valášeka proruskú reputáciu. "Sme nebezpeční pre integritu EÚ," doplnil.

Vyjadril sa aj k právu veta. "V situácii, keď jedna krajina - Maďarsko blokuje veci, ktoré sú aj v záujme Slovenska, blokuje našu zahraničnú politiku, tak sa pýtam, či nie je lepšie nemať právo veta. Právo veta je pre tých, čo nemajú sebavedomie a sú na okraji."

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie