Oblačno
15°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Analýzy 24 o transplantáciách aj s matkou Hanky, ktorej orgány zachránili život štyrom ľuďom
Zdielať na

Analýzy 24 o transplantáciách aj s matkou Hanky, ktorej orgány zachránili život štyrom ľuďom

BRATISLAVA / V tejto chvíli čaká na Slovensku na transplantáciu srdca, pečene alebo obličky 274 ľudí. Ak sa pýtate, koľko ľudí sa minulý rok dočkalo transplantácie, bolo ich 217. V relácii Analýzy 24 boli v stredu témou transplantácie.

Barbora Jánošová sa rozprávala s primárkou Transplantačného oddelenia Urologickej kliniky na Kramároch, ktorá je aj hlavnou odborníčkou ministerstva pre orgánové transplantácie. Privítala aj hlavného transplantačného koordinátora. Jej hosťami boli Zuzana Žilinská a Martin Chrastina.

Téme transplantácií sa venovala po významnej transplantácii na Slovensku, keď otec s krvnou skupinou B mohol darovať obličku synovi s nulkou. Reportáž vyvolala veľký ohlas.

Barbora Jánošová sa v relácii rozprávala aj s hosťami, ktorí museli riešiť otázku transplantácie alebo darcovstva. Andrea Tóthová je matkou dcérky Hanky, ktorá v 18 rokoch ochorela a nastala mozgová smrť. Jej orgány pomohli zachrániť štyri životy. Andrej Strnad podstúpil pred piatimi mesiacmi transplantáciu obličky.

Súvisiace články

Najčítanejšie