Zatiahnuté
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Analýzy 24: Prijatie rozpočtu a jeho vplyv na mestské samosprávy
Zdielať na

Analýzy 24: Prijatie rozpočtu a jeho vplyv na mestské samosprávy

BRATISLAVA / Poslanci v parlamentných laviciach rokujú o rozpočte pre budúci rok, ku ktorému však majú výhrady samosprávy a mestá. Argumentujú zvýšenými výdajmi pre budúci rok ako aj stratou časti príjmov kvôli novoprijatým zákonom. V relácii Analýzy 24 boli hosťami Lucie Stráňavovej sekretár ZMOS Michal Kaliňák a predseda finančného výboru NRSR Marián Viskupič.

Rokovanie v parlamente o návrhu rozpočtu na budúci rok sprevádza niekoľko ťažkostí, keďže je do neho treba zohľadniť okrem klasických výdajov aj požiadavky na zvýšené platy lekárov, na ktorých sa vláda s odborármi dohodla. Verejné financie by to malo na na začiatku stáť 100 miliónov eur ročne s tým, že sa táto čiastka bude postupne rokmi zvyšovať.

"Slovenské verejné financie nemajú na české platy," podotkol pri tejto príležitosti Marián Viskupič a dodal, že je to kvôli nedostatočnému výkonu slovenskej ekonomiky, ktorá sa nemôže porovnávať s naším západným susedom. 

Okrem zohľadnenia požiadavok lekárskych odborov je treba upriamiť pozornosť aj na sieť ambulantných lekárov, ktorá je momentálne vo veľmi obtiažnej situácii, keďže jej financovanie zabezpečujú samosprávy s už aj tak okresanými možnosťami a ktoré sledujú návrh nového rozpočtu s rozpakmi. 

"V tejto chvíli nedokáže viac ako 40% miest zostaviť svoj rozpočet a pokiaľ to takto bude pokračovať, budú nútené brutálne škrtať na službách, ktoré su už aj tak dosť priškrtené," dodal Michal Kaliňák a podotkol, že v súčasnej situácii bude pre primátorov a starostov "frajerinou" zabezpečiť to známe svietenie a kúrenie.

Pozrite si viac v relácii:

Súvisiace články

Najčítanejšie