Skoro jasno
13°
Bratislava
Ľudmila, Ľudomila
16.9.2024
Exkluzívny prieskum AKO pre JOJ 24: Kandidáti na prezidenta USA
Zdielať na

Exkluzívny prieskum AKO pre JOJ 24: Kandidáti na prezidenta USA

Zdroj: noviny.sk

BRATISLAVA / Agentúra AKO v súvislosti s blížiacimi sa prezidentskými voľbami v Spojených štátoch amerických uskutočnila exkluzívny prieskum pre televíziu JOJ na túto tému. Opýtaní mali povedať, či vedia, kto všetko kandiduje na tento post ako aj odhadnúť výsledok prezidentských volieb v USA. Viac ako polovica opýtaných (50,8%) si myslí, že voľby vyhrá Donald Trump.

V rámci jedného prieskumu agentúry AKO odpovedali respondenti na túto otázku: Na jeseň si budú v USA voliť nového prezidenta. Viete, kto kandiduje?

​Respondenti mali uviesť mená kandidátov na prezidenta USA vo voľbách, ktoré budú na jeseň tohto roku. Najčastejšie uvádzali tieto mená:

Donald Trump: 67,9% respondentov (nadpriemerne často šlo o mužov, stredné vekové kategórie (34-65 rokov), vzdelanejších (aspoň SŠ s maturitou), obyvateľov Bratislavského a Trnavského kraja, voličov strán Demokrati, PS, SaS, Maďarská aliancia, Republika, Koalícia SLOVENSKO, KÚ a Za ľudí.

Kamala Harris: 33,1% respondentov (nadpriemerne často šlo o mužov, stredné vekové kategórie (34-65 rokov), vzdelanejších (aspoň SŠ s maturitou), obyvateľov Bratislavského kraja, voličov strán Demokrati, PS, SaS, SNS, KDH.

Joe Biden: 10,2% respondentov (nadpriemerne často šlo o najmladších opýtaných (do 33 rokov), skôr vzdelanejších, obyvateľov Banskobystrického kraja, voličov koalície SLOVENSKO, KÚ a Za ľudí.

Robert F. Kennedy Junior: 0,8% respondentov

Iné mená: 0,9%

28,9% opýtaných nevedelo alebo nechcelo na túto otázku odpovedať.

Detaily prieskumu napríklad podľa sociodemografických kategórií (pohlavie, vek, vzdelanie, národnosť, atď.) nájdete v galérii:

V rámci druhého prieskumu odpovedali respondenti na túto otázku: Kandidovať budú pravdepodobne dvaja hlavní kandidáti Donald Trump a Kamala Harrisová. Podľa vášho predpokladu ktorý z dvoch kandidátov to v Amerike vyhrá? Kto bude prezidentom Ameriky?

Nadpriemerne často šlo o tieto sociodemografické skupiny obyvateľstva:
‐ muži
‐ najmladší opýtaní (do 33 rokov)
‐ obyvatelia Banskobystrického a Košického kraja
‐ občania maďarskej národnosti
‐ voliči strán Republika, Maďarská aliancia, SMER-SD, SNS, HLAS.SD, Koalície SLOVENSKO, KÚ a Za ľudí.

Naopak, len viac ako tretina opýtaných (34,8%) si myslí, že voľby vyhrá Kamala Harrisová.

Nadpriemerne často šlo o tieto sociodemografické skupiny obyvateľstva:
‐ ženy
‐ skôr starší (hlavne ľudia vo veku 66+, ale aj ľudia vo veku 50-65 rokov)
‐ VŠ vzdelaní
‐ obyvatelia Žilinského a Trnavského kraja
‐ voliči strán Demokrati, SaS, PS, Koalície SLOVENSKO, KÚ a Za ľudí, KDH

1,4% opýtaných predpokladá, že voľby vyhrá niekto iný.

Zvyšných 13,1% respondentov na túto otázku nevedelo alebo nechcelo odpovedať.

Detaily prieskumu napríklad podľa sociodemografických kategórií (pohlavie, vek, vzdelanie, národnosť, atď.) nájdete v galérii:

Agentúra AKO robila telefonický prieskum na vzorke tisíc ľudí starších ako 18 rokov v dňoch 6. – 12. augusta 2024. Respondenti neboli oboznámení s tým, kto je zadávateľ prieskumu.