Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Máme svet reality a svet politikov, vyhlásila odborníčka Hanzlovičová v Štúdiu JOJ 24
Zdielať na

Máme svet reality a svet politikov, vyhlásila odborníčka Hanzlovičová v Štúdiu JOJ 24

BRATISLAVA / Miesto v materskej škole už pre trojročných. Plán ministerstva je jedna vec, kapacity samospráv však niečo úplne iné.

Ministerstvo školstva pripravilo novelu zákona, ktorá zavedie právny nárok pre deti od troch rokov na miesto v materskej škole, alebo u iných poskytovateľov predprimárneho vzdelávania.

To je téma, o ktorej hovorila v Štúdiu JOJ 24 moderátorka Aneta Parišková s odborníčkou na školstvo a s ústredným riaditeľom kancelárie Združenia miest a obcí Slovenska - hosťami boli Soňa Hanzlovičová a Michal Kaliňák.

"Starostovia sú zúfalí. Máme dva svety: svet reality, čo sú starostovia, primátori a učitelia - a svet ministerstva," vyhlásila Hanzlovičová.

Rezort školstva určil samosprávam novú povinnosť, ale peniaze na to nevyčlenil. "Musíme si povedať, kto nám dá peniaze, kedy ich môžeme čerpať a keď je problém s rozširovaním kapacít, ako vysporiadame pozemky. My si nevieme predstaviť vykonateľnosť," priblížil Kaliňák. "Štát hovorí: ak nevytvoríte dostatočnú kapacitu, zmarili ste nám implementáciu plánu obnovy a dostanete sankciu za náš sľub a záväzok. Nemá to vnútornú logiku," upozornil na absurdnú situáciu Kaliňák.

Pozrite si celý rozhovor o novej legislatíve vo videu.

Súvisiace články

Najčítanejšie