Oblačno
13°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Štúdio JOJ 24 pred referendom: Chmelová z ministerstva a politológ Jozef Lenč
Zdielať na

Štúdio JOJ 24 pred referendom: Chmelová z ministerstva a politológ Jozef Lenč

BRATISLAVA / V sobotnom referende sa budú môcť ľudia vyjadriť, či súhlasia s tým, aby bolo možné skrátiť volebné obdobie referendom alebo uznesením národnej rady. Má to zabezpečiť zmena Ústavy. V Štúdiu JOJ 24 rozprávala Eva Chmelová z ministerstva vnútra sekcie verejnej správy z odboru volieb, referenda a politických strán.

Aký doklad totožnosti potrebuje volič? Koľko hlasovacích lístkov dostane? Ako je to s krúžkovaním? Keď občan hlasuje inde ako v mieste trvalého pobytu, potrebuje aj hlasovací preukaz? Platí nejaké volebné moratórium? Dá sa využiť hlasovanie poštou?

Slovensko smeruje k predčasným voľbám. Reálny termín vidí poverený premiér Eduard Heger na jeseň a rovnako strana SaS podporuje predčasné voľby v septembri. Sme rodina je ochotná podporiť septembrový termín predčasných volieb, naďalej však preferuje voľby v júni.

A do toho všetkého je tu sobotňajšie referendum, kde sa budú môcť ľudia vyjadriť, či súhlasia s tým, aby bolo možné skrátiť volebné obdobie referendom alebo uznesením Národnej rady SR. O aktuálnej politickej situácii sme hovorili v Štúdiu JOJ 24 s politológom, hosťom bol Jozef Lenč.

Súvisiace články

Najčítanejšie