Zatiahnuté
15°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Priemysel v ohrození pre nečinnosť vlády? Koniec hlinikárne Slovalco očami analytika
Zdielať na

Priemysel v ohrození pre nečinnosť vlády? Koniec hlinikárne Slovalco očami analytika

ŽIAR NAD HRONOM, BRATISLAVA / Spoločnosť Slovalco v Žiari nad Hronom, ktorá celosvetovo patrí medzi najekologickejšie hlinikárne, definitívne odstavuje aj posledných 10 pecí na výrobu primárneho hliníka. Toto rozhodnutie odsúhlasili akcionári spoločnosti.

Po takmer 70 rokoch sa tým končí história výroby hliníka v Žiari nad Hronom. Vedenie fabriky sa sťažovalo celé mesiace. Tvrdí, že odstavenie ekologickej výroby je výsledkom nečinnosti vlády - ministerstva životného prostredia a bývalého ministra financií Igora Matoviča.

Tí počas posledných rokov blokovali prijatie novely zákona, ktorá by upravila výšku kompenzácií pre energeticky náročné podniky na úroveň iných priemyselných krajín Európskej únie. Aj o tom sa s analytikom INESS Radovanom Ďuranom rozprával moderátor Adam Zavřel.

"Vláda má na tom svoj podiel  viny. V cene elektriny je prenesená cena vypustenej tony oxidu uhličitého. Aj podnik, ktorý odoberá elektrinu z jadrovej elektrárne, musí platiť túto cenu. Neplatia ju však čínski a indickí producenti, ktorí dovážajú hliník do Európy. Toto rozpoznala Európska komisia a umožnila štátom, aby časť emisných výnosov použila na zníženie nákladov energeticky náročných podnikov, aby vedeli produkovať hliník za svetovo konkurenčné ceny. Slovenská vláda namiesto 25 percent používala štyri percentá. Slovenské firmy teda mali drahšiu výrobu nielen oproti čínskej konkurencii, ale aj oproti firmám z iných členských krajín," vysvetlil Ďurana.

Tieto prostriedky ministerstvo financií podľa neho odmietlo použiť na tento účel. Zostali na účte Environmentálneho fondu a používalo ju na znižovanie deficitu, čo umožnilo vláde zavádzať nové sociálne dávky. "Nikto nemá patent na rozum, aby vedel, kedy sa to zlomí a kedy zafixovať cenu. Ak porovnáme dve hlinikárne - jednu na Slovensku a jednu v Nemecku, a podarí sa im zohnať rovnako výhodnú cenu, nemecká hlinikáreň dostane väčšiu kompenzáciu nákladov ako slovenská, a preto tá slovenská bude menej konkurencie schopná," opísal analytik.

Faktom je, že elektrina v Európe výrazne zdražela. Nemecko však kompenzuje cenu energií firmám, kým Slovensko domácnostiam. "Vláda sa sústreďuje, aby domácnostiam vzrástli ceny energií o minimum. V rovnakej miere by sa mala sústrediť na podporu priemyslu," opísal analytik INESS Ďurana.

"Akoby sa slovenská vláda rozhodla, že chce mať radšej nezamestnaného doma v trenkách ako zamestnaného v roláku," glosoval. Na odstavenie výroby doplatí stratou práce v Žiari nad Hronom 350 zamestnancov.

Pozrite si celý rozhovor Adama Zavřela s analytikom Radovanom Ďuranom vo videu.

Súvisiace články

Najčítanejšie