Zatiahnuté
10°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Kremský: Zdanenie Eustreamu je pre mňa veľmi ťažko pochopiteľné
Zdielať na

Kremský: Zdanenie Eustreamu je pre mňa veľmi ťažko pochopiteľné

BRATISLAVA / Predseda parlamentného výboru pre hospodárske záležitosti Peter Kremský sa vyjadril k navrhovanej špeciálnej dani z potrubia, ktorú odmieta prepravca plynu Eustream. Podľa Kremského je takéto navrhované daňové zaťaženie nefér v porovnaní napríklad s prepravcami ropy. Otázky Petrovi Kremskému kládla reportérka a moderátorka JOJ 24 Lenka Ježová.

Eustream avizuje, že nebude môcť splatiť o 2 roky dlhopisy zahraničným bankám za pol miliardy eur, ak sa zavedie daň, kvôli vojne na Ukrajine totiž prepravuje dramaticky menej plynu a firma menej zarába. Vojnou stráca príjmy.

"Presne to sú tie moje obavy, o ktorých hovorím," povedal Peter Kremský, "pretože napríklad strana SaS rieši Slovnaft, majú obavy, či bude mať dostatočný zisk budúci rok. V podstate tým pozmeňujúcim návrhom, ktorý presadili, sa to zdanenie obmedzuje iba na rok 2022, v roku 2023 sa Slovnaft už nebude zdaňovať, zatiaľ. To je firma, ktorá zarába na vojne, ktorá ťaží z tej situácie, pretože dostáva výraznú zľavu na ruskú ropu, ale firma Eustream, ktorá trpí vojnou, pretože ten objem plynu prepravovaného cez Eustream sa znižuje, čiže ona dostáva menej poplatkov, tú ideme veľmi brutálne zdaniť, v podstate bez ohľadu na to, koľko plynu potečie cez ten Eustream. Ak by Rusi zajtra vypli kohútik a tento zákon bude schválený, tak Eustream bude ďalej platiť tú daň, bez ohľadu na to, či plyn tečie, alebo netečie. To sa mi naozaj zdá ako taký dvojitý kilometer a je to pre mňa veľmi ťažko pochopiteľné. Budí to obavy, aby naozaj to ten Eustream veľmi výrazne ekonomicky nepostihlo."

Prečo má byť teda Eustream zdanený, keď sú tam takéto vážne hrozby? Nebude to mať dopad aj na povesť krajiny voči investorom a bankám, keď zásahom štátu sa stane, že firma nebude schopná splácať svoje záväzky?

"Presne to sú obavy a výhrady, ktoré ja k tomu mám," odpovedal predseda výboru Kremský.

A čo na to hovorí Kremského stranícky šéf?

"Nebudem hovoriť o nejakých interných rokovaniach," povedal Peter Kremský. "nie som taký, ktorý by vynášal z interných rokovaní, ale v podstate ministerstvo financií sa k tomu stavia tak, že je to firma, ktorá má možnosť zaplatiť talúto daň a tá daň je potrebná v štátnom rozpočte."

Čiže sa to bude riešiť až keď bude naozaj problém a nastane prípadne mediálna blamáž vo svete?

"To sú presne obavy, ktoré z toho mám," opakovane vyjadril súhlas s výhradami Peter Kremský.

Nemôže sa stať, že bude vymyslená ďalšia daň, ktorá postihne ďalšiu firmu, že teraz si to Slovensko takpovediac vyskúša a potom sa s tým roztrhne vrece?

"Pozrite, vo svete je takzvaná windfall daň, teda daň z toho, čo si firma nejako nezaslúžila, ani k tomu neprispela svojou aktivitou, ale jednoducho to vyplýva z nejakej všeobecnej situácie, vojny či energetickej krízy," povedal Peter Kremský. "Tá windfall daň je obrovská téma na celom svete a diskutuje sa o tom medzi vrcholnými ekonómami. Ja sa medzi nich neradím, nechcem o tom špekulovať. Myslím si, že tá windfall daň je v niečom oprávnená, ale myslím si, že mala by sa uplatňovať s mierou a s prihliadnutím na okolnosti, v ktorých sa tá firma pohybuje. A to sa mi v prípade Eustreamu teda nezdá dostatočné toto prihliadnutie."

Súvisiace články

Najčítanejšie