Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Školáčka sa stala terčom šikany. Tá prešla zo školy aj do autobusu
Zdielať na

Školáčka sa stala terčom šikany. Tá prešla zo školy aj do autobusu

HUMENNÉ / Krutý prípad šikany rieši matka školáčky na Zemplíne. Partia žiakov na jej dcéru zaútočila v autobuse. Obkľúčili jej sedadlo a podľa polície ju udierali po hlave aj tvári, pľuli jej pod nohy a vulgárne nadávali. Policajti už začali trestné stíhanie pre výtržníctvo. Matka apeluje aj na školu.

​Z doterajšieho vyšetrovania vyplýva, že ku skutku malo dôjsť priamo v autobuse na trati Ohradzany – Humenné. Obeťou agresorov mala byť žiačka miestnej základnej školy. Časť incidentu sa jej podarilo natočiť na mobil. Matka nám videá poslala, no vzhľadom na ochranu ľudskej dôstojnosti ich celé zverejňovať nebudeme. "Páchateľ napadol tam sediace dievča a to takým spôsobom, že ju udrel päsťou do ramena, rukou po hlave a cez tvár, pľuval jej pod nohy a vulgárne nadával," informoval hovorca KR PZ Prešov Daniel Džobanik. "Normálne som sa triasla a bola som zhrozená. Nevedela som, čo mám robiť, ale v momente som volala riaditeľke," uviedla matka školáčky. Neprimerané správanie podľa matky zažívajú jej deti už v prostredí školy. Mladšiemu synovi údajne spolužiaci napľuli do jedla na obede.

Zarmútilo ju, že hoci v čase incidentu boli v autobuse dospelí vrátane vodiča, dievčaťa sa nik nezastal. "Prečo autobusár nezastavil? Prečo ich nevyhodil z autobusu, keď sa nevedia správať? Boli tam aj nejakí dospelí, ale nikto si nič nevšímal. Robili sa, že to asi nevidia," opísala matka. Základnú školu navštevuje 140 žiakov. Riaditeľka povedala, že tento prípad je ojedinelý a takéto správanie netolerujú. Prípady, ktoré sa ale odohrajú mimo školského areálu, ovplyvniť nevedia. "Na našej škole sa každý náznak šikanovania rieši zodpovedne a s plnou vážnosťou. Bezpečnosť školského prostredia riešime spoluprácou s poradenským centrom, políciou, komunitným centrom v Slovenskej Volovej a rodičmi," vyjadrila sa riaditeľka ZŠ Ohradzany Jana Némethová. Či konkrétne kroky urobila aj v tomto prípade, to v stanovisku neuviedla.

Aj keď týmto konaním školáčke nevznikli žiadne zranenia, ktoré by si vyžiadali lekárske ošetrenie, policajti začali konať. "Poverený príslušník v tomto prípade vedie trestné stíhanie za prečin výtržníctvom," uviedol Daniel Džobanik. "Po získaní prvotnej informácie vykonal príslušný Úrad práce potrebné úkony na pôde orgánov činných v trestnom konaní," povedala Marianna Šebová z tlačového oddelenia Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny. Štáb TV JOJ hovoril aj s matkou školákov, ktorí mali na dievča útočiť. "Povedali sme im, že to nesmú robiť. Samozrejme, že bude dobre. Nechceme, aby nebolo dobre," vyjadrila sa matka školákov. Napriek tomu sa matka dievčaťa obáva, že sa útoky budú stupňovať. "Počkajú si ju niekde smerom k autobusu, nedajbože mi ju tam zlynčujú, dobijú. Čo urobíme? Potom už bude neskoro. Treba to riešiť teraz," dodala matka školáčky.

Súvisiace články

Najčítanejšie