Skoro jasno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Štát nepomáha dlhodobo chorým deťom, suplujú to darcovia v rámci charitatívnych projektov
Zdielať na

Štát nepomáha dlhodobo chorým deťom, suplujú to darcovia v rámci charitatívnych projektov

BRATISLAVA / Riško mal len 3 roky, keď mu diagnostikovali nádor na mozgu. Statočne podstúpil operáciu a neskôr liečbu chemoterapiou, ktorú našťastie zvládal veľmi dobre. Riško je veľký bojovník. Jeho stav sa zlepšil a výsledky kontrolných vyšetrení poukazujú na ústup ochorenia. Reportérka a moderátorka JOJ 24 Mária Ölvedyová privítala v štúdiu Riškovu mamu, Tatianu Opaterovú a Lucia Hovančákovú, marketingovú a PR manažérku Dobrého anjela.

"Po chemoterapii sa Riškov stav ustálil," opisuje situáciu jeho mama. "Časom to však zase narástlo a nastali ďalšie komplikácie. Riško videl dvojmo a tak prišli na to,že sa v tej hlavinke niečo deje. Ďalšia magnetická rezonancia ukázala, že nádor zasa narástol.Hľadali riešenie, ako by bolo možné mu najšetrnejšie pomôcť. Bol na špeciálnom ožiari gama nože v Prahe. To už mal 5 až 6 rokov."

Riškov stav neustále sledujú a kontrolujú.

"On nerozpráva, komunikuje úsmevom a očami," vraví jeho mama. "Ja sa s ním dohovorím, ale niekto, keď je s ním len chvíľku, by si povedal, že nevie, ale on rozumie, len nevie rozprávať."

Odpoveď na otázku, či štát dostatočne pomáha rodinám v podobnej situácii, je smutne jednoduchá:

"Ja si myslím, že nie," hovorí pani Tatiana. "Trošku to zdvihli, je to trošku lepšie, ale zase prišla táto doba a zase sme tam, kde sme boli."

Rehabilitačné procedúry a pobyty sú drahé. Viete ako pomáhajú v tomto smere zdravotné poisťovne či štát?

"Nijako," konštatuje smutne pani Tatiana. "Neprepláca. To, čo chodíme cvičiť, si platíme všetko sami."

Takýchto prípadov je na Slovensku žiaľ viac.

"Je to tak," povedala Lucia Hovančáková. "Mesačne pomáhame približne 3000 rodinám, ktoré potrebujú buď rehabilitácie, alebo majú zvýšené výdavky na liečbu, prípadne sa jeden z rodičov musí starať o ťažko choré dieťa. Tá pomoc je nevyhnutná."

Príspevky, ktoré ľudia venujú Dobrému anjelovi, sú prerozdeľované medzi rodiny, ktoré to potrebujú.

"Výška príspevkov závisí od toho, koľko nám príde finančnej pomoci," hovorí Lucia Hovančáková.

Celý rozhovor si môžete pozrieť vo videu.

Súvisiace články

Najčítanejšie