Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Prezidentka nastavila Slovensku zrkadlo, hodnotí jej správu o stave republiky politológ
Zdielať na

Prezidentka nastavila Slovensku zrkadlo, hodnotí jej správu o stave republiky politológ

BRATISLAVA / Prezidentka republiky Zuzana Čaputová vystúpila s prejavom o stave republiky pred plénom parlamentu. Bolo to po tretíkrát od jej inaugurácie. Kým v jej prvom prejave dominovala téma pandémie Covidu 19, vlani, v druhom prejave, hovorila o rozdelenej spoločnosti v súvislosti s očkovaním a vyzývala k jednote. Pálčivým témam sa nevyhla ani tentokrát. Reportérka a moderátorka JOJ 24 Hana Liptáková privítala v štúdiu politológa Radoslava Štefančíka.

Prezidentka vo svojom prejave hovorila aj o narastajúcej chudobe v krajine a o prepade životnej úrovne. Spomenula, že 660 tisíc ľudí na Slovensku čelí chudobe. To znamená každé šieste dieťa u nás.

"Je veľmi dôležité, že pani prezidentka si zvolila túto tému na začiatku, pretože ju považuje za veľmi dôležitú," komentoval prejav hlavy štátu politológ. Rastúca chudoba môže podľa Radoslava Štefančíka ovplyvniť aj politický systém. "Keď je veľmi veľa ľudí frustrovaných a nešťastných, hľadajú oporu v jednoduchých a dobre znejúcich vyjadreniach spravidla pravicových populistov a extrémistov. Chudoba môže mať negatívny dopad na charakter demokracie, ktorú žijeme."

Zuzana Čaputová hovorila nielen o tom, že sa nedokážu dohodnúť naši politici, ale aj o celkovej nenávisti v spoločnosti. Narážala na smrť dvoch mladých ľudí z komunity LGBTI.

"Spoločnosť je rozdelená a je v nej vysoká miera ľudí, ktorí nenávidia, ale Slováci dokážu pomáhať aj ľuďom, ktorých nepoznajú. Nemyslím si, že naša  spoločnosť je jednoznačne odsúdená na zánik," povedal Radoslav Štefančík. 

Prezidentka vyzvala na spojenie síl a na riešenie problémov.

"Pani prezidentka načrtla a pomenovala viacero problémov," povedal politológ. "Je veľmi dôležité, že na to poukázala, že nastavila zrkadlo. Hlava štátu na Slovensku nemá až také veľké kompetencie, nakoniec máme parlamentnú formu vlády, ale práve takýmito prejavmi môže vyvolať diskusiu, formovať verejný diskurz.

Súvisiace články

Najčítanejšie