Polojasno
11°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Ženský futbal? Vo svete čoraz populárnejší, na Slovensku sú hráčky v strate
Zdielať na

Ženský futbal? Vo svete čoraz populárnejší, na Slovensku sú hráčky v strate

TRENČÍN / Ženský futbal sa dostáva vo svete do popredia. Majstrovstvá Európy sa v roku 2022 stali najnavštevovanejšími v histórii. A aká je situácia na Slovensku? Hráčky často nezarábajú ani euro, platia si aj dopravu či stravu. Ženský futbal má katastrofálne podmienky. Najlepšie Slovenky odchádzajú do zahraničia, ostatné to vzdávajú. Zástupcovia Únie futbalových profesionálov rozposlali medzi hráčky dotazník a výsledky sú alarmujúce. Ani jedna z 300 oslovených nemá hráčsky kontrakt. A čo príjem? Sú v mínuse.

"Hoci zmluvy nemajú a zarábajú nula eur, futbal ich stojí peniaze. Či už je to cestovné, stravné, doprava alebo nedostatok fyzickej prípravy," vysvetlil poradca Únie futbalových profesionálov Peter Lukášek.

Takmer polovica hráčok musí trénovať sama a na vlastné náklady. Dvom tretinám tím nezabezpečuje priestor na regeneráciu. To je iba špička ľadovca. "Veľkým problémom, čo sme teraz zistili, je personálna obsadenosť pri ženských mužstvách," opísala trénerka FK Poprad Frederika Pajonková.

Viac ako tretina hráčok má iba hlavného trénera. Fyzioterapeut, kondičný tréner či videoanalytik sú funkcie, ktoré sú pri mužoch samozrejmosťou, no väčšina zo žien o nich môže len snívať.

Dlhodobým cieľom je profesionalizácia najvyššej súťaže. To by malo zabrániť dvom trendom. "Tie najšikovnejšie idú do zahraničia a hrajú tam. Potom je tá smutnejšia cesta, keď skončia s futbalom, lebo v ňom nevidia potenciál do budúcnosti," opísala Pajonková.

Súvisiace články

Najčítanejšie