Polojasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Skvelé výsledky zo zálohovania plastových fliaš. Oplatí sa stále recyklovať?
Zdielať na

Skvelé výsledky zo zálohovania plastových fliaš. Oplatí sa stále recyklovať?

BRATISLAVA / Od januára tohto roka sa na Slovensku zálohujú plastové fľaše a plechovky od nápojov. Na každý zálohovaný obal sa viaže záloha 15 centov. Do konca júna 2022 platilo prechodné obdobie, keď mohli obchodníci dopredať zásoby nezálohovaných nápojov v plastových fľašiach a plechovkách. Od júla 2022 sú na trhu už iba zálohované obaly.

"Jednoznačne je to úspech. Slovensko je aktívnejšie ako predpovedali analýzy. Po desiatich mesiacoch sa dostávame nad 70 percent návratnosti všetkých plastových fliaš a plechoviek," povedala v štúdiu JOJ 24 riaditeľka pre vonkajšie vzťahy z neziskovej organizácie Správca zálohového systému Luciu Morvai moderátorka Aneta Parišková.

Slovensko sa zaviazalo vyzbierať 90 percent plastových fliaš a plechoviek od roku 2025. "Takýmto tempom by sa nám to mohlo podariť," dodala Morvai. Slovensko sa inšpirovalo krajinami, ktoré zálohový systém spustili skôr. Stalo sa jedenástou krajinou v Európskej únii, ktorá spustila zálohovací systém. "Systém v celej Európe nie je identický. Dnes je tých krajín dvanásť a pribúdajú ďalšie. Dôležité je, aby sme šli v rovnakých základných systémoch, to znamená centrálny systém," priblížila, aká je situácia v Európe.

V roku 2022 správca systému žiadal o trpezlivosť, budúci rok vraj bude systém fungovať lepšie. "Týka sa to rozšírenia odbernej siete, zvyšovanie spotrebiteľského komfortu, aby ľudia nestáli v rade, aby sa nediala situácia, že automat nevezme obal."

Generálny riaditeľ Zväzu odpadového priemyslu Slovenska Ján Chovanec hovorí, že zálohový systém sa prejavil aj na tom, že v zberných nádobách je výrazne menej odpadu. "Teraz je ešte priskoro hodnotiť, či sa to oplatilo z ekonomického hľadiska. Vidíme, že zálohové obaly nám zmizli z prírody," upozornil. Priznal, že teraz stojí Slovensko pred ďalšou výzvou - odpovedať, či má triedený odpad stále zmysel. Často je problém recyklovať materiály, ktoré sa objavujú v žltých kontajneroch? "To, čo sa oplatilo recyklovať, z nich zmizlo."

Pozrite si celú diskusiu Anety Pariškovej s Luciou Morvai a Jánom Chovancom.

Súvisiace články

Najčítanejšie