Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Prítomnosť rakiet na našich hraniciach je vina Ruska, hovorí bývalý veľvyslanec pri NATO
Zdielať na

Prítomnosť rakiet na našich hraniciach je vina Ruska, hovorí bývalý veľvyslanec pri NATO

BRATISLAVA / Raketové útoky v utorok, 15. novembra, zasiahli Poľsko, ktoré je členskou krajinou NATO. Rakety dopadli v dedine Przewodów, kde usmrtili dve osoby. Spoločnosťou otriasla neistota, či išlo o plánovaný útok zo strany Ruska alebo o náhodu. O tom, ako vidí aktuálnu situáciu, porozprával v štúdiu JOJ 24 bývalý veľvyslanec pri NATO, Tomáš Valášek.

"Myslím, že včera sa niečo zmenilo, ale nebol to výbuch v Poľsku," zhodnotil aktuálnu situáciu bývalý veľvyslanec pri NATO, Tomáš Valášek. Podľa Kyjeva išlo o najrozsiahlejšie ruské útoky od začiatku vojny. "Rusi dlhodobo ničia infraštruktúru na Ukrajine. Množstvo ľudí sa ocitlo  napríklad bez elektriny. Myslím, že je jasné, že Rusko sa snaží vyhnať ľudí z ich domovov a spôsobiť utečeneckú krízu," doplnil. Podľa neho to môže ovplyvniť pohľad Američanov, ktorí by teraz mohli začať posielať na Ukrajinu najmodernejšie zbrane.

Toho, že by sa podobná situácia zopakovala aj na Slovensku, sa podľa Valáška obávať nemusíme. "Jediné malé pozitívum na včerajších udalostiach je, že Rusko sa v momente, keď sa niečo udialo na poľskom území, veľmi jasne a rýchlo od udalostí dištancovalo," doplnil. Podľa neho je jasné, že Rusi majú obavy z toho, že by do vojny s Ukrajinou vtiahli aj spojencov Aliancie. "Putin si je dobre vedomý, že nesmie prekročiť túto hranicu," uzavrel.

Valášek zároveň ocenil aj opatrné vyjadrenia zo strany Američanov aj zo strany Poľska, kým sa nepotvrdilo, kto stál za dopadom rakiet v Poľsku. Prítomnosť rakiet v tesnej blízkosti našich hraníc ale pripisuje výhradne Rusku.

Na otázku, ako predvída ďalší vývoj situácie odpovedal, že podľa neho Rusko nemá záujem o mier. "Človek by dúfal, že v nejakom momente Rusko pochopí, že túto vojnu nemá šancu vyhrať a bude rokovať o mieri. Žiaľ, nič tomu nenasvedčuje. Keby sme im prestali dodávať zbrane, Rusko by sa na Ukrajinu úplne vrhlo a bez našej pomoci by bola veľmi zraniteľná," uzavrel Valášek.

Súvisiace články

Najčítanejšie