Oblačno
18°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Situáciu v Poľsku sledujeme aj v Ranných Novinách
Zdielať na

Situáciu v Poľsku sledujeme aj v Ranných Novinách

BRATISLAVA / Šéf NATO zvoláva mimoriadne stretnutie s veľvyslancami aliancie, americý prezident bude hovoriť s predstaviteľmi krajín G7 a NATO - svet jednoducho rýchlo reaguje na večerný incident na východe Poľska. Spočiatku to totiž naozaj vyzeralo tak, že RUsko prekročilo veľmi hrubú červenú čiaru. JOJ 24 sleduje situáciu nepretržite, aj za pomoci odborníkov priamo v štúdiu.

Prvotné správy boli medzičasom doplnené a zmiernili celosvetový tlak. Na územie Poľska síce dopadla raketa vyrobená v Rusku, ako potvrdilo poľské ministerstvo zahraničných vecí, agentúra AP s odkazom na amerických činiteľov však upresnilo, že má ísť o raketu, ktorú vypálili ukrajinské sily, keď mierili na blížiacu sa ruskú strelu.

"Bez ohľadu na to, či to bolo ukrajinská alebo ruská raketa, treba vidieť celkový kontext," hovorí generál Pavel Macko. "Rusi vedú bojové operácie na celom území Ukrajiny. 16 km od poľských hraníc zničili výcvikoý priestor, rakety s plochou dráhou letu prelietávali cez moldavské územie. Po prvé tam nie je žiaden vojenský cieľ, ktorý by priamo ohrozoval ruské sily, po druhé sa Ukrajinci majú porávo na vlastnom území brániť."

"Raketa podľa zdrojov agentúry AP patrila k ukrajinskému protivzdušnému systému S300," povedal v štúdiu redaktor zahraničného spravodajstva JOJ 24 Milan Zamboj. "Holandský premiér vyhlásil, že dôležité je, že keby nebolo včerajšieho ruského útoku, tak sa nič takéto nestane. Na toto treba pamätať, toto je to hlavné."

Súvisiace články

Najčítanejšie