Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Aktuálne americké voľby a ich dopad na zvyšok sveta
Zdielať na

Aktuálne americké voľby a ich dopad na zvyšok sveta

BRATISLAVA / Budú voľby do amerického Kongresu kľúčové vo svete? Aké smerovanie môže nabrať Amerika? Moderátor JOJ 24 Pavol Michalka sa o tom rozprával s historikom a publicistom Jurajom Krížom a politológom a dekanom Fakulty politických vied Univerzity Mateja Bela Branislavom Kováčikom.

"Povedzme si, prečo sú také dôležité tieto voľby?" opýtal sa Pavol Michalka hostí v štúdiu hneď na úvod. "Mám pocit, že v Európe sme doteraz tak úzkostlivo nesledovali voľby do Kongresu. Prečo je to teraz odrazu inak?"  

"Midterm elections sú voľby v polovici funkčného obdobia amerického prezidenta, kedy sa zásadným spôsobom môžu zmeniť pomery v Kongrese." povedal Branislav Kováčik. "Je kompletne volená snemovňa reprezentantov a obmieňa sa jedna tretina senátu. To znamená, že môže dôjsť k zmene politickej reprezentácie v zmysle, že súčasná väčšina v oboch komorách, ktorú majú demokrati, môže byť minulosťou. Je veľmi pravdepodobné, že minimálne v jednej z komôr získajú väčšinu republikáni. Tým môžu zásadne vplyvniť výkon amerického prezidenta."

Juraj Kríž dodal: "Tie voľby sú dôležité pre Európu z dvoch základných hľadísk. Môžu predznačiť, ako sa Amerika bude správať v rámci zahraničnej politiky vo svete nielen najbližšie dva roky, ale aj potom, čo budú prezidentské voľby v roku 2024. Hlavne ohľadom Taiwanu a Číny a Ukrajiny."

"Vieme, že posledných niekoľko rokov je v USA veľkým fenoménom Donald Trump a populistická pravica v rámci Republikánskej strany," vraví Juraj Kríž. "Výsledok volieb predznačí, či má Trump väčšie alebo menšie šance vrátiť sa v roku 2024, čo naozaj môže ovplyvniť aj politiku USA v Európe či indo-pacifickej oblasti."

Súvisiace články

Najčítanejšie