Oblačno
18°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
V niektorých obciach nie je koho voliť, v iných je možností priveľa
Zdielať na

V niektorých obciach nie je koho voliť, v iných je možností priveľa

BRATISLAVA / V niektorých slovenských obciach je už teraz jasné, že voľby sa tam budú opakovať. Nenašiel sa v nich totiž nikto, kto by chcel byť starostom a niekde chýbali dokonca aj kandidáti na poslancov. Na druhej strane sú ale obce, v ktorých je uchádzačov viac ako dosť. A tomu zodpovedala aj volebná účasť. Zatiaľ čo v obciach a mestách na celom Slovensku všetci netrpezlivo čakajú na výsledky volieb, v obci Kocurany pri Prievidzi zostane všetko tak, ako uplynulých osem rokov. Ani starosta, ani poslanci nemajú protikandidátov.

Kompletný prehľad výsledkov bude zverejnený TU.

V obci Brezovec je vo volebnej miestnosti len jedna urna pre župné voľby. Za starostu totiž nechcel kandidovať nikto. Aj doterajší starosta to napriek veľkému úsiliu vzdal. Posledné dva mesiace dokonca robil bez výplaty a ako to sám nazval, s charitou končí. "Bude to teraz také smutnejšie, predsa, keď funguje ten obecný úrad, tak je živšie v dedine," povedala predsedníčka volebnej komisie v Brezovci Darina Tóthová.

Obec je malá, má 33 obyvateľov plus asi šiesti Ukrajinci, ktorí tam nebývajú, no sú v Brezovci prihlásení na trvalý pobyt. Takmer celé dopoludnie ale bola volebná miestnosť prázdna. "Je sobota, tak viete ako. Ľudia idú po záhradách, a potom poobede prídu," dodala predsedníčka.

Bez kandidátov na starostu a poslancov sú na Slovensku ešte ďalšie štyri obce: Michalková, Pongrácovce, Jakušovce a Ratkovo.

Situácia môže byť aj opačná

V Stránach pod nádhernými Tatrami je úplne iná situácia. Hovorí sa tomu enormný záujem. Na poslaneckej stoličke chce totiž sedieť až 59 ľudí. Zvoliť môžu iba siedmych a tak kým niekto má jasno v tom koho bude krúžkovať, další je tak trochu zmätený. "Ja už viem, ale to vám nemôžem prezradiť," vyjadrila sa volička Oľga. "Mali dať hlavy dokopy a nie že 100 ľudí pôjde kandidovať," pridala sa volička Mária. Rad voličov pred vstupom do hasičskej zbrojnice bol nekonečný. V nej bola teraz volebná miestnosť s piatimi volebnými zástenami a malo by sa v nej vystriedať takmer 1300 voličov.

Starať sa o poriadok a sledovať porušenia zákona pomáhala sledovať obecná hliadka. Tí chceli voliť tiež, ale pre obrovský záujem nestíhali. To, kto sa stane v Kocuranoch starostom a ktorí poslanci mu budú asistovať najbližšie štyri roky, vedeli v tejto obci už niekoľko mesiacov pred voľbami.


"Máme jedného kandidáta na starostu, piatich poslancov. Päť poslancov sa aj volí, takže stačí ak každý dostane jeden hlas a bude zvolený," povedala predsedníčka miestnej volebnej komisie Jana Kotríková. "Už osem rokov je tam stále tá istá zostava," vyjadril sa poslanec Peter Ďureje. Inak tomu nebude ani tentoraz, len s jednou kozmetickou zmenou. Súčasného poslanca Petra Ďureje nahradí jeho manželka. "Keďže toho času nie je veľa, rozhodol som sa nekandidovať," dodal poslanec. "Chcela som pomôcť obci," uviedla manželka poslanca a kandidátka Adriána Ďureje.

32 rokov vo funkcii starostu

Rekordérom je samotný starosta. Ten je vo funkcii 32 rokov a začne deviate volebné obdobie. "6 decembra 1990 som splnil sľub," povedal starosta obce Kocurany Vojtech Čičmanec. Dedina pomaly vymierala. Žilo v nej 326 ľudí, no dnes majú Kocurany takmer dvakrát viac obyvateľov. "Bola tu nestabilná elektrina, v noci to tu blikalo ako vianočný stromček, nemali sme vodu, plyn, kanalizáciu a telefón bol iba jeden," pridal starosta. To boli začiatky, ale teraz majú v dedine nielen vodu, plyn a kanalizáciu, ale postavili aj bytovky a najnovšie aj materskú školu. "Po 45 rokoch sme sem opäť dostali školstvo, vystavali sme z gruntu novú škôlku," zakončil starosta.

Napriek tomu, že výsledky boli jasné, záujem o voľby bol veľký. "Povinnosť káže voliť. Ja tu bývam krátko, ale nemám dôvod nič meniť," povedali obyvatelia.

Súvisiace články

Najčítanejšie