Jasno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Pred 80. rokmi nacisti popravili Gabčíkovu milú, Annu Malinovú, odvážnu príslušníčku protinacistického odboja
Zdielať na

Pred 80. rokmi nacisti popravili Gabčíkovu milú, Annu Malinovú, odvážnu príslušníčku protinacistického odboja

BRATISLAVA / Predstavujeme vám príbeh veľkj odvahy a zároveň veľkej tragédie. Pred 80. rokmi popravili v Mauthausene Annu Malinovú. Jej meno si pamätajú žiaľ zväčša len historici, kým pre verejnosť je temer neznáma. Naša kolegyňa, reportérka, spisovateľka a dokumentaristka Veronika Homolová Tóthová, sa to snaží zmeniť.

Veronika Homolová Tóthová venovala Anne Malinovej nielen svoj nový film, ale aj knihu. "Áno, "Mama milovala Gabčíka" je o Anne Malinovej," hovorí Veronika Homolová Tóthová."Film dokončujeme v týchto dňoch. Len nedávno uplynulo presne 80 rokov od najväčšej hromadnej popravy Čechoslovákov počas druhej svetovej vojny. V Mauthausene počas 9 hodín popravili 262 ľudí."

"Anna Malinová, ktorá v tom čase mala 3-ročnú dcérku, ukrývala Jozefa Gabčíka takmer 5 mesiacov pred atentátov a zároveň aj 3 dni po atentáte, keď bola Praha hore nohami," hovorí Veronika Homolová Tóthová. "Jej úloha bola oveľa viac než len Gabčíkova milá. Nosila aj zbrane po Prahe, bola to naozaj odvážna mladá žena."

Dokumentárny film o osudoch Anny Malinovej a ďalších odvážnych odporcov nacizmu obsahuje aj hrané scény. "Práve preto, aby sme ukázali tú ľudskú, emočnú stránku, to, čo sa s tými ľuďmi reálne stalo."

Súvisiace články

Najčítanejšie