Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Spojené kráľovstvo bude mať prvýkrát premiéra ázijského pôvodu
Zdielať na

Spojené kráľovstvo bude mať prvýkrát premiéra ázijského pôvodu

LONDÝN / Novým lídrom konzervatívcov sa stal britský minister financií Rishi Sunak, ktorý sa stal prvým premiérom Spojeného kráľovstva s ázijským pôvodom. Nového premiéra podporilo 140 konzervatívnych poslancov. Úradu sa ujme v čase, keď krajina čelí obrovským ekonomickým výzvam. O politickej situácii na britských ostrovoch sa moderátorka Andrea Pálffy-Belányiová rozprávala s politológom Branislavom Kováčikom.

Situácia, keď bude mať Spojené kráľovstvo už tretieho premiéra v priebehu jedného kalendárneho roka, je vskutku netradičná. Po odstúpení Borisa Johnsona nastal súboj medzi Liz Truss a Rishi Sunakom, ktorý vyhrala dáma, ktorá však vzápätí odstúpila po rekordne krátkom čase.

"Situácia je skutočne bezprecedentná," hovorí politológ Branislav Kováčik z Fakulty politických vied Univerzity Mateja Bela. "Nikdy sa nestalo, že by mala Británia za 1 rok troch premiérov."

Súvisí to aj s tým, že aj Británia, rovnako ako celá Európa, čelí následkom energetickej krízy či inflácie.

"Zmeny súvisia ale aj s výraznou krízou v samotnej konzervatívnej strane," pokračuje Branislav Kováčik. "Boris Johnson musel odstúpiť z postu premiéra nie preto, že ho k tomu donútila opozícia, ale predovšetkým preto, že ho k tomu donútili členovia jeho vlastnej politickej strany a jeho vlastného kabinetu."

Rishi Sunak bol ministrom v Johnsonovej vláde, politológ preto neočakáva zásadnú zmenu britského postoja k Ukrajine. Čo sa týka vzťahu Spojeného kráľovstva k Európskej únii, práve Liz Truss, ako ministerka zahraničných vecí, mala výhrady voči viacerých bodom dohody o vystúpení Británie. "Dokonca zvažovala nerešpektovania niektorých dohôd, ktoré sa týkali Severného Írska. Rishi Sunak patril medzi silných zástupcov vystúpenia," hovorí Branislav Kováčik.

Súvisiace články

Najčítanejšie