Oblačno
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Politici reagujú na tragédiu na Zochovej: Musíme mať nulovú toleranciu k alkoholu za volantom
Zdielať na

Politici reagujú na tragédiu na Zochovej: Musíme mať nulovú toleranciu k alkoholu za volantom

BRATISLAVA / V nedeľu 2. októbra, v noci sa stala zastávka Zochova v centre Bratislavy miestom tragickej udalosti, pri ktorej zahynuli štyria ľudia. Vodič auta vletel vo vysokej rýchlosti do zastávky, na ktorej sa v tom čase nachádzali prevažne ľudia čakajúci na linku 39. K tejto udalosti sa vyjadrili aj politici, priali úprimnú sústrasť rodinám obetí a zraneným skoré uzdravenie. Zároveň apelovali na občanov, aby sa vyhli šoférovaniu vozidiel pod vplyvom alkoholu a odsudzujú správanie vodiča, ktorý túto nehodu prežil.

Úprimnú sústrasť rodinám obetí vyjadrila prezidentka Zuzana Čaputová na sociálnej sieti a povzbudila občanov k zodpovednosti. "Alkohol pri jazde autom nemá miesto. Pri sadaní za volant sa vždy, prosím, rozhodujme a správajme zodpovedne, aby sme svojím konaním nezapríčinili nešťastie a smútok iným ľuďom," napísala v statuse.

K prezidentke sa pridal aj minister vnútra Roman Mikulec. Dúfa, že sa zdravotníkom podarí zachrániť život zranených. "Som v myšlienkach s rodinami a obeťami tejto tragickej udalosti a vyjadrujem im úprimnú sústrasť," vyjadril sa minister vnútra na svojej sociálnej sieti.

Rovnako Boris Kollár, predseda stany Sme rodina, zaprial úprimnú sústrasť rodinám obetí a skoré uzdravenie zraneným, upozorňuje na problematiku jazdy v stave opitosti a nedostatočné tresty za takéto konanie. "Musíme mať nulovú toleranciu k alkoholu za volantom a vyjadrujem presvedčenie, že vodič vyviazne len s podmienkou. Zničil jednou nezodpovednosťou veľa osudov rodín, pobral deťom rodičov, sedem ľudí zmrzačil," napísal.

​Súčasný primátor Bratislavy Matúš Vallo pridal príspevok na svoju sociálnu sieť opisujúci vážnu dopravnú nehodu v centre hlavného mesta. "Vyjadrujem úprimnú sústrasť rodinám prevažne mladých ľudí, ktoré teraz iste prežívajú najťažšie chvíle v živote," vyjadril sa.

K zhodným názorom na vedenie vozila pod vplyvom alkoholu sa pridal aj predseda vlády Eduard Heger a vyjadril úprimnú sústrasť rodinám obetí. "Včera v dôsledku nehody zbytočne vyhasli štyri životy, medzi nimi aj mladých ľudí. Je to nesmierna tragédia, z ktorej som hlboko zarmútený. Pozostalým vyslovujem úprimnú sústrasť a zraneným skoré vyliečenie. Nezodpovednosť nepatrí za volant a alkohol už vôbec nie. Prosím, správajme sa zodpovedne," napísal na svojej sociálnej sieti.

Maroš Žilinka, generálny prokurátor SR, vyjadruje úprimnú sústrasť rodinám, ktoré podľa jeho slov prišli o to najvzácnejšie, životy svojich blízkych a želá zraneným skoré uzdravenie. Ubezpečuje, že prokuratúra sa bude prípadom podrobne zaoberať. "Orgány prokuratúry garantujú zákonné vyšetrenie tragédie, ktoré povedie k spravodlivému potrestaniu vinníka. Výkon dozoru nad zákonnosťou prípravného konania bude vykonávať prokurátor Krajskej prokuratúry Bratislava pod dohľadom prokurátora Generálnej prokuratúry Slovenskej republiky," napísal.

Minister financií Igor Matovič na sociálnej sieti napísal o zvýšených trestoch za vedenie vozidla pod vplyvom alkoholu. "S ministrom vnútra Romanom Mikulcom som pred chvíľou hovoril a plne sa stotožňujeme v tom, že jediná cesta je zavedenie exemplárnych trestov za alkohol za volantom. Auto v rukách ožratého vodiča je nebezpečná zbraň a keď sa niekto rozhodne so zbraňou v rukách ohrozovať nevinných ľudí, musíme k nemu pristúpiť tak, akoby chodil po ulici a náhodne len tak strieľal.vyjadril sa. Ďalej plánuje navrhnúť koaličnej rade zavedenie trestu pre vodičov s jeden a viac promile v krvi. "Automobil, v ktorom bude pristihnutý vodič s jeden a viac promile prepadne v prospech štátu. Bez debaty. Nemilosrdne. Okamžite na mieste," dodal.

Župan Bratislavského samosprávneho kraja Juraj Droba sa pripojil k ostatným činiteľom vyjadrujúcim úprimnú sústrasť. Býva neďaleko miesta tragédie, ktoré je v nedeľu večer plná mladých ľudí. "Je to hrozné. Cítim obrovský hnev vždy, keď som svedkom agresívnej a rýchlej jazdy vodiča v meste. Po nej sa už čas nedá vrátiť späť," napísal.

Český prezident Miloš Zeman poslal prezidentke Čaputovej kondolečný list, vyjadril v ňom sústrasť aj v mene českej verejnosti. Informoval o tom hovorca prezidentky Martin Strižinec. "Dovoľte mi, aby som v mene svojom aj v mene českej verejnosti vyjadril hlbokú sústrasť vám, ako aj rodinám pozostalých po obetiach tejto tragickej udalosti. V tejto pohnutej chvíli sme myšlienkami s vami," napísal.

Správu priebežne aktualizujeme.

Súvisiace články

Najčítanejšie